Verklaring : moeilijke woorden , e.d.

   

a b c d e f g h i j k L M
N O P q r s t u v w x y z

  

 

A
Aalstreep Donkere streep die precies in het midden over de lengte van de rug loopt.
Agouti
Door het dominant verervende agoutigen (A), wordt het tabbypatroon dat iedere kat genetisch draagt zichtbaar.
Amyloïdose







Amyloïdose is een ziekte die bij verscheidene soorten, inclusief de mens, wordt gezien. De ziekte kan een enkel orgaan aantasten of vele, maar het laatste is regel. De bij de kat voorkomende vorm is vrij zeldzaam en ontstaat als reactie op een primair ziekteproces.  Bij de SomAby is vooral nier Amyloïdose gezien, terwijl aantasting van de lever meer bij de Siamees is waargenomen. Of het bij deze twee rassen dezelfde ziekte betreft is nog onduidelijk. Ook zijn er nog tal van vragen over de erfelijke achtergrond van de ziekte. Daarom is nader onderzoek nodig, alvorens een effectief bestrijdingsprogramma kan worden opgezet.
 

  

< Top >

  


B
Bloedgroep :

De 2 belangrijkste bloedgroepen van de kat zijn A en B, ook is er een zeldzamere variant, namelijk AB.  
Katten hebben van nature uit antilichamen in hun bloed tegen de andere bloedgroep. Dus katten met bloedgroep A hebben antilichamen tegen B en katten met bloedgroep B hebben antilichamen tegen A. De uiterst zelden voorkomende AB bloedgroep heeft geen antilichamen. 

De hoeveelheid antilichamen tussen bloedgroep A en B is echter verschillend. Alle bloedgroep B katten hebben een grote afweer (veel antilichamen) tegen A terwijl bloedgroep A katten heel weinig afweer tegen B hebben.  Weinig afweer is in dit geval positief.  Als een nestje geboren wordt, krijgen de kittens namelijk zeer waardevolle melk (biest of colostrum) binnen. Deze melk bevat veel antilichamen tegen o.a. niesziekte, kattenziekte, maar dus ook tegen de andere bloedgroep. Aangezien bloedgroep B zo'n sterke afweer geeft tegen bloedgroep A, breekt het bloed van de kittens met bloedgroep A af en zullen ze ziek worden, met dikwijls de dood tot gevolg.  Dit probleem hebben poezen met bloedgroep A dan weer niet, daar zij heel weinig afweerstoffen tegen B hebben.  

Omdat bij de vererving bloedgroep A dominant is over bloedgroep B, is de enige oplossing bij een moederpoes met bloedgroep B die gekruist is met een kater van bloedgroep A, de eerste 16 - 24 uur (in sommige artikels staat zelfs 48 tot 72 uur) de kittens te flessen.  Daarna is het gevaar geweken.  Andersom, dus moederpoes met bloedgroep A x kater met bloedgroep B geeft geen problemen.

meer weten, klik hier.
Blotched  zie gemarmerd
Bordetella kennelhoest
bacterie, maakt deel uit tot het niesziektecomplex
Bovenbeet

Gebit waarbij de bovenkaak duidelijk naar voren uitsteekt t.o.v. de onderkaak. Dit in tegenstelling tot onderbeet. Fokken hiermee wordt afgeraden.
Broek lange beharing aan achterzijde van de achterpoten

  

< Top >

 


C
CAC Certificat d'Aptitude au Championnat
  
CAP Certificat d'Aptitude au Prémiorat
  
CACIB Certificat d'Aptitude au Championnat International de Beauté
CAPIB Certificat d'Aptitude au Prémiorat International de Beauté
  
CAGCI Certificat d'Aptitude au Grand Championnat International
  
CAGPI Certificat d'Aptitude au Grand Prémiorat International
  
CACE Certificat d'Aptitude au Championnat Européen
  
CAPE Certificat d'Aptitude au Prémiorat Européen
  
CAGCE Certificat d'Aptitude au Grand Championnat Européen
  
CAGPE Certificat d'Aptitude au Grand Prémiorat Européen
  
CACM Certificat d'Aptitude au Championat du Monde
   
CAPM Certificat d'Aptitude au Prémiorat du Monde
 
CACP Certificat d'Aptitude au Championat Petit
   
CACJ Certificat d'Aptitude au Championat Jeunesse
   
Calici of FCV Virus, behorend tot het niesziektecomplex
 
Calico zie schildpad met wit
 
CH Kampioen
   
Chip Een chip is een manier om een huisdier te kunnen identificeren. Elke chip heeft een unieke cijfercode die bij een uniek huisdier hoort. Het is verplicht als u o.a. met uw kat naar het buitenland wilt gaan.
Een chip is een klein glazenbuisje met daarin een unieke cijfercode. Deze is gekoppeld aan de eigenaar gegevens. De chip wordt onderhuids ingebracht. Met behulp van een scanner is de chip af te lezen.
   
Chlamydia Bacterie, die een rol kan spelen bij het niesziektecomplex
  
Cinnamon zie sorrel
  
Classic zie gemarmerd
  
Cypers zie gestreept

  

< Top >

 


D
Dilution zie verdunning
Dominant

Een genetische eigenschap heet dominant als slechts één van de twee genen (die van de moeder òf die van de vader ) de eigenschap hoeft te hebben om een afwijking, o.d. op het kitten over te brengen.

< Top >

 


E
EC of EUR. CH. Europees Kampioen
EMS Easy Mind System
Op de stamboom staan er meestal EMS codes : 
bij de abessijn is dit ABY, bij de abessijn variant is dit ABY var en bij de somali is dit SOM 
De kleuren van de kat worden aangeduid in: 
  • n = Wildkleur
  • o = Sorrel
  • a = Blauw
  • p = Fawn
  • b = chocolate
  • c = Lilac
  • ns = Zwart zilver
  • os = Sorrel zilver
  • as = Blauw zilver
  • ps = Fawn zilver
  • bs = chocolate zilver
  • cs = Lilac zilver
  
EP of EUR. P. Europees Premior
  

  

< Top >

 


F
Fevercoat zie Turncoat
FeLV Feline Leukemie Virus
Katteleukose is een chronisch verlopende ziekte die wordt veroorzaakt door het Feline Leukemie Virus. Dit virus veroorzaakt bloedkanker en lymfklierkanker en tevens kan het afweersysteem van de kat ernstig worden aangetast. Hierdoor wordt de kat erg vatbaar voor allerlei andere aandoeningen. 
FIP Feline Infectieuze Peritonitis - besmettelijke buikvliesontsteking
FIP kent twee vormen, namelijk de droge vorm en de natte vorm. Beiden vormen worden veroorzaakt door het coronavirus.  
  • Bij de droge vorm is in eerste instantie weinig aan het doen en laten van de kat te merken. In een later stadium wordt de kat zichtbaar ziek, helaas is dit het laatste stadium van de ziekte en zal de kat in een soort coma geraken.
  • Bij de natte vorm is het ziektebeeld van de kat duidelijker en meer zichtbaar, temeer de buik van de kat opzwelt naarmate de ontsteking vordert.

Door middel van een echo of door wat vocht uit de buikholte te halen, is de dierenarts in staat FIP te constateren.
Ondanks vele onderzoeken bestaat er geen geneesmiddel om FIP te bestrijden en is men nog niet volledig op de hoogte over het wel en wee van de ziekte. FIP is op zich niet besmettelijk, het coronavirus wel ,een enkele keer muteert dat in FIP  Al met al is FIP helaas een dodelijke ziekte.

 
  
FIV Feline Immuno-deficientie Virus of Kattenaids
Kattenaids is een virus dat het immuunsysteem van de kat aantast, de natuurlijke weerstand vermindert en teniet doet. Het virus is overdraagbaar door speeksel en seksueel contact. In de meeste gevallen openbaren de eerste symptomen van FIV zich na vijf weken na de besmetting, waaronder een verhoogde temperatuur, lusteloosheid, opgezette (lymfe)klieren. 
In een later stadium kan de kat te maken krijgen met één of meerdere verschijnselen zoals rode en gezwollen ogen, een loopneus, gewichtsverlies, diarree, bloedarmoede en tandvleesontstekingen. Na bloedonderzoek zal de dierenarts FIV kunnen constateren. Helaas bestaat er tegen FIV geen geneesmiddel, enkel en alleen bestaat een middel om de klachten/symptomen te verlichten.
 

  

< Top >

 


G
GIC of GR. INT. CH. Groot Internationaal Kampioen
  
GIP of GR. INT. PR. Groot Internationaal Premior
   
GEC of GR. EUR. CH. Groot Europees Kampioen
  
GEP of GR. EUR. PR. Groot Europees Premior
Gen

Genen spelen de hoofdrol in de erfelijkheid, zij bevatten de informatie voor alle erfelijke eigenschappen.  Zowel van het uiterlijk als van de niet uiterlijke eigenschappen zoals aanleg voor een bepaalde afwijking, enz.  
Gemarmerd Tabbypatroon dat gevormd wordt door brede strepen/vlekken. 
Gestreept Tabbypatroon dat gevormd wordt door smalle strepen
Gevlekt Tabbypatroon dat vlekken op het lichaam vormt
Grondkleur Basiskleur

  

< Top >

 


H
Herpes of FHV Virus, behorend tot het niesziektecomplex

  

< Top >

 


I
IC of INT. CH. Internationaal Kampioen
  
IP of INT. PR. Internationaal Premior

  

< Top >

 


J

  

< Top >

 


K
Kattenziekte




Kattenziekte is een virusinfectie van het maagdarmkanaal bij katachtigen. Tevens tast het de afweer aan doordat de meeste witte bloedcellen doodgaan (panleucopenie). De symptomen zijn hoge koorts (vaak 40-41 graden), braken, bloederige diarree, uitdroging en heftige buikpijn. Zonder behandeling sterft meestal meer dan 90% van de besmette dieren. Bij kittens is de sterfte vaak 100%.
 
Kleuren zie vererving kleuren
  
Knikstaart

Er komen diverse vormen van knikstaarten voor. Zo kan een knikstaart aangeboren zijn, maar ook verkregen, door bijvoorbeeld dat er tijdens de opgroeifase in het nest iets met de staart is gebeurd (bijvoorbeeld tussen de deur). Een kat heeft hier in de meeste gevallen geen last van en hoeft er echt niet operatief worden ingegrepen. Het kan soms alleen vreemd lijken.
Een knikstaart is eigenlijk een afwijking in het skelet en met name de staart, vaak voelt een wervel plat aan. Als het probleem zich aan het puntje van de staart bevindt, zal het vaak niet opvallen, maar op een andere plaats kan het zichtbaar zijn. Echter is het niet aan te bevelen om met deze dieren te gaan fokken als het aangeboren is. Er kunnen namelijk ernstige afwijkingen ontstaan bij volgende generaties, zoals onder meer open ruggetjes.

   
Kraag de langere vacht rond de nek bij de kat
KVV Kompleet Vers Vlees
Gemalen rauw vlees in verschillende merken verkrijgbaar, zoals Tinlo, Carnibest, enz...

  

< Top >

 


L
Laarsjes de voetzolen en de achterkant van de achterpoten
Lapjeskat zie schildpad met wit

  

< Top >

 


M
Mastitis
  

      

         

     

     

Bij elke poes met een nest kan melkklierontsteking (mastitis) optreden. Dit kan soms vrij plotseling gebeuren. Een geregelde controle van de melkklierbatterij bij de poes is dan ook beslist aan te raden.
Poezen die een klein nest hebben en een grote melkstuwing zullen (vooral als een bepaalde melklier niet wordt leeggezogen) natuurlijk sneller last hebben van mastitis.
Het vervelende kan zijn dat de poes dan kan weigeren de kittens verder te zogen en dat de melkproductie snel afneemt.
Krijgt de poes koorts dan moet onmiddellijk door de dierenarts worden ingegrepen!  De kans is groot, dat de kittens dan verder met de fles moeten worden gevoed.

  

< Top >

 


N
Neusleer/spiegel: de onbehaarde voorkant van de neus
  

  

Niesziekte :




Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat.
Het is een uiterst besmettelijke aandoening die alle slijmvliezen van het lichaam aantast en waar katten flink ziek van kunnen zijn.
Niesziekte is een ziekte die door meerdere kiemen wordt veroorzaakt.
De belangrijkste zijn het calici virus, het Herpes (rhinotracheitis) virus en de bacteriën chlamydia en bordetella
 

  

< Top >

 


O
Onderbijt

Gebit, waarbij de onderkaak duidelijk naar voren uitsteekt t.o.v. de bovenkaak.  Dit in tegenstelling tot bovenbeet.  Fokken hiermee wordt afgeraden
Ondervacht Dit zijn de donsharen van de vacht
Open
Deze term slaat op een kat in een cattery die nog niet gecastreerd / gesteriliseerd is
Overbeet zie bovenbeet

  

< Top >

 


P
Pinch
Benaming voor een duidelijk inkeping aan de zijkant van de kop bij de overgang van snuit naar wangen
  

  

PK def Pyruvaat Kynase Deficiëntie
PK-def is een erfelijke bloedziekte die o.a. bij mensen, honden en katten voorkomt. Het is een recessief verervende afwijking die niet geslachtsgebonden is, d.w.z. dat zowel mannelijke - als vrouwelijke dieren het in gelijke mate kunnen erven en dat lijders een defect gen van zowel de vader als de moeder moeten erven om de verschijnselen van PK-def te krijgen. Bij katten komt de afwijking met name voor bij Somali's, Abessijnen en gewone huis- , tuin- en keuken katten. 

Pyruvaat kinase is een enzym dat nodig is voor het omzetten van glucose in o.a. rode bloedcellen, ook wel erytrocyten genaamd. De omzetting van glucose door het pyruvaat kinase enzym levert de rode bloedcellen de benodigde energie om goed te kunnen functioneren. Door een gebrek aan dit enzym sterven de rode bloedcellen vroegtijdig af. Dit proces van afbraak van de rode bloedcellen wordt hemolyse genoemd. In het geval van PK-def leven de rode bloedcellen maar 10 tot 15 dagen, terwijl ze normaal gesproken zo'n 100 dagen leven.

Tekenen die op PK-def kunnen wijzen zijn bleke slijmvliezen, een verhoogde pols en snel vermoeid raken. Katten met PK-def lijden aan chronische bloedarmoede variërend van mild tot zeer ernstig. Vaak wordt er een overdaad aan jonge rode bloedlichaampjes aangetroffen bij bloedonderzoek. Verder kunnen de lever en de milt vergroot zijn en in sommige gevallen ontwikkelen zich galstenen. Na het doorstaan van een infectie wordt de bloedarmoede over het algemeen ernstiger

Er is geen fysiek onderzoek mogelijk naar vrij dier, drager of lijder. Alleen lijders worden in een aantal gevallen ziek en krijgen dan een langzaam verlopende bloedarmoede aan de gevolgen waarvan die dieren uiteindelijk overlijden. Inmiddels is er voor deze aandoening wèl een DNA-test ontwikkeld die elk van de 3 mogelijkheden aangeeft. De uitslag kan dus VRIJ zijn ('NORMAL') dan wel DRAGER ('CARIER') dan wel LIJDER ('AFFECTED').
Bij het fokken geldt ten aanzien van PKdef:

  • VRIJ
    Mooi, een dier dat geen PKdef heeft of kan ontwikkelen....
  • DRAGER
    Een dier dat geen PKdef heeft of kan ontwikkelen maar door die aanwezige factor voor PKdef alleen te combineren met een VRIJ GETEST dier.  Nakomelingen kunnen dan vrij of drager zijn.
  • LIJDER
    Een dier dat mogelijk (maar dus niet altijd!!) PKdef zal ontwikkelen en dus absoluut ongeschikt is voor de fok!

NOTA:
Het afkorten van de term 'Pyruvaat Kynase Deficiëntie' geeft ongelukkigerwijs dezelfde afkorting als het bij onder meer de Pers, Brit en enkele andere rassen voorkomende 'Polycystic Kidney Disease', dus ook 'PKD'. Om verwarring te voorkomen spreekt men bij de ook onder de SomAby's soms voorkomende Pyruvaat Kynase Deficiëntie daarom over 'PKdef'.

PKD is dus iets geheel anders en vererft ook anders, namelijk dominant, het kan al op jonge leeftijd vastgesteld worden middels nieronderzoek dmv een scan. Door lijders buiten de fokschema's te houden ben je het tevens definitief kwijt in dat schema.
Intussen bestaat er ook een genetische test voor deze ziekte.

 
 

  

PL Patella Luxatie

Er is nog veel te leren over patella luxatie, vooral ook bij het fysiek onderzoek bij katten, veel dierenartsen/specialisten drukken te hard, wat je juist bij een kat niet mag doen, soms kan dit zelfs tot beschadiging leiden. Wij laten onze katten via dit gestandariseerd protocol testen, klik hier, waar 'druk' staat, wordt uiteraard lichte druk toegepast.
Hieronder een artikel waarin alles goed wordt beschreven:


Gebaseerd op een lezing door drs. A. Meermans, dierenarts en docent diergezondheidszorg hogeschool Delft en de stichting Felissana

Opbouw van het kniegewricht
Een kniegewricht wordt gevormd door het dijbeen (femur) enerzijds en het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) anderzijds. Over het kniegewricht heen loopt een pees van het bovenbeen naar het onderbeen met daarin de knieschijf (patella). Aan het bovenbeen zitten hele grote spieren (dijspieren), die lopen behalve van het bekken naar het bovenbeen ook over de kniepees heen naar het onderbeen, waar de kniepees vastzit aan een botrichel (crista tibiae), een scherpe vooruitstekende rand, op het scheenbeen. De kniepees is dus min of meer een soort lager voor al die pezen die van het bovenbeen naar het onderbeen gaan. Dat maakt het kniegewricht ook zo soepel en beweeglijk. In het bovenbeen zit een groeve, waarin de knieschijf past en waardoorheen de knieschijf alleen van boven naar beneden en terug kan bewegen. Bovendien zit de knieschijf met peesjes aan het bot verankerd.
Bij patella luxatie schiet de knieschijf uit de groeve over het randje heen en komt ernaast te zitten, een enkele keer aan de buitenzijde, maar in de meeste gevallen aan de binnenzijde, doordat de tibia ook naar de binnenzijde draait. De knieschijf kan weer terug op haar plaats schieten in de groeve wanneer de kat probeert te lopen. Een kat is slim en zal de stand van de poot aanpassen wanneer zij een losse knieschijf heeft. Het achterpootje wordt wat naar buiten gezet, waardoor de stand van het onderbeen verandert en de knieschijf beter op haar plaats blijft zitten. Doordat bij een luxatie ook de kniepees niet meer over het gewricht loopt, gaat de kat hinken en trekt de poot op: de knie kan niet meer buigen. De kat zal proberen het pootje los te schudden, waardoor de knieschijf weer op de goede plaats komt te zitten. Door bijvoorbeeld springen, zal de knieschijf er later weer afschieten. Het gemakkelijkst schiet de knieschijf van haar plaats als het been in rechte stand is, de patella zit dan mooi in het midden, er is heel veel beweging mogelijk en weinig spanning op de banden. Als het been wordt gebogen, zit er veel spanning op en kan de knieschijf ook bijna niet bewegen. De afwijking kan aan één of beide pootjes voorkomen. Dit hoeft niet in gelijke mate te zijn. 
Het is voor de kat meestal geen verschrikkelijk groot probleem, omdat deze zich, in tegenstelling tot de hond, goed aanpast. Maar het is wel een probleem waar men rekening mee moet houden. Bij een ernstige patella luxatie waar niets aan wordt gedaan, kan artrose (beschadiging van het gewricht) optreden. Woekeringen van het kraakbeen en het bot geven een heel stijf gewricht.
De beschadiging ontstaat door het constant heen en weer bewegen van de knieschijf. Een lichte artrose laat een gewrichtspleet zien die niet meer zo scherp is, maar met nog wel een mooie ruimte erin. Bij ernstiger artrose wordt de gewrichtspleet veel nauwer door de ontstane woekeringen. De kat zal daar veel last van ondervinden. Omdat artrose niet meer terug te draaien is, moet men proberen deze te voorkomen. 

Graden
Er zijn diverse gradaties, oplopend naarmate de ernst van de afwijking stijgt.

  1. een afwijking van 10 graden. De knieschijf is bij het strekken van de knie en bij het naar buiten draaien van de hak, zonder druk uit te oefenen, naar de binnenzijde van de poot te luxeren.
  2. een afwijking van 30 graden. Naast de afwijkingen zoals bij graad 1, schiet de knieschijf bij het lopen soms spontaan van haar plaats, waardoor de kat even de poot zal optrekken.
  3. een afwijking van 60 graden. De knieschijf is permanent geluxeerd, maar nog wel terug te brengen op haar plaats.
  4. een afwijking van meer dan 60 graden. De knieschijf is permanent geluxeerd en niet meer terug te brengen. De knie is stijf en voortdurend gebogen.

De meeste katten hebben graad 1 of 2. De graden 1 en 2 vallen onder habituele patella luxatie, de graden 3 en 4 onder stationaire patella luxatie. 

Oorzaken
Patella luxatie kan diverse oorzaken hebben. Ten eerste kan de groeve in het bovenbeen te ondiep zijn of helemaal plat. De groeve hoort een gleuf te zijn waarin de knieschijf kan op en neer bewegen. Ten tweede kan de bouw van het bot afwijkend zijn. Normaal staat het been in een mooie rechte lijn. Bij een ernstige patella luxatie is zowel het bovenbeen als het onderbeen wat gedraaid en zit de crista tibiae niet meer mooi in het midden. Dit verandert ook de stand van de knieschijf die daardoor gemakkelijk van de plaats kan schieten.
Behalve de bouw van de botten is spierkracht ontzettend belangrijk om de knieschijf op de plaats te houden. Ondanks een slecht gebouwde knie, kan een kat met sterke bovenbeenspieren zich vaak heel goed redden. De stand van het pootje is dan wel afwijkend. 

Patella luxatie wordt veroorzaakt door een groep genen. Zodra de invloed van deze groep hoog genoeg wordt, manifesteert de aandoening zich. Daardoor is het mogelijk dat kittens uit een combinatie waarbij beide ouderdieren patella luxatie vrij zijn, toch patella luxatie kunnen hebben, door het optellen van de genen van vader en moeder.

Onderzoek
Er zijn uitgebreide testen, waarmee gekeken wordt of de knieschijf opzij te bewegen is. Bij katten is het belangrijk dat er niet te hard tegen de knieschijf wordt geduwd, omdat het tere dieren zijn met tere peesjes en er door forceren beschadiging kan optreden. De knieschijf moet met weinig moeite van haar plaats kunnen worden gedrukt. Testen gebeurt onder andere door het pootje te strekken en te kijken hoeveel beweging mogelijk is. Enige beweging is altijd mogelijk. Dat is normaal en moet ook, omdat de kat anders een geheel stijve knie zou hebben. Er wordt bekeken of de knieschijf netjes midden op het bovenbeen zit als het pootje recht staat en of de knieschijf al van haar plaats te krijgen is door het onderbeen iets te draaien of door de hak iets naar buiten te draaien. Voorts is artrose in de knie natuurlijk ook een aanwijzing dat er iets niet goed is. Door middel van voelen zijn de patiënten goed op te sporen, röntgenonderzoek is daarvoor niet nodig. (Wel om artrose aan te tonen.)
Met een goed protocol kan ook de practicus goed op patella luxatie testen. 
Ernstige afwijkingen zijn al op jonge leeftijd te constateren. Een definitieve patella luxatie vrij verklaring is echter pas af te geven als de kat volgroeid is. 

Therapieën en prognose
Er hoeft niet operatief te worden ingegrepen als de knieschijf slechts zelden luxeert. Wel als de kat er echt last van heeft en kreupel loopt.
Als de patella luxatie niet zo ernstig is, kan de knieschijf met teugeltjes worden vastgezet. Met hechtdraad wordt een teugeltje door de pees langs het bovenbeen achter aan de sesambeentjes gezet, zodat het teugeltje de pees in de goede richting trekt. In ernstiger gevallen kan de crista tibiae waar de pees aan vastzit, in zijn geheel worden verplaatst in de richting die nodig is om de knieschijf in de goede stand te krijgen. Deze behandeling is aanzienlijk ingrijpender. De crista tibiae en de pees worden losgehakt, verschoven naar de goede plaats precies in het midden en vastgezet met pinnetjes door het bot heen. Eventueel kan ook de groeve worden uitgediept. Door een dergelijke operatie wordt de stand van de pees veranderd en op spanning gezet. Meestal wordt het kapsel eromheen ook ingekort, zodat daar ook spanning op komt te zitten, waardoor het allemaal heel stevig in elkaar zit. Dan moet het genezen en is het de bedoeling dat de knieschijf netjes op de plek blijft zitten. De prognose na een operatie is goed.

Erfelijkheid
Hoewel de wijze van vererving niet helemaal duidelijk is, is het wel duidelijk dat een afwijkende stand van het been voor een deel erfelijk is. Bij een aantal rassen komt de aandoening meer voor dan bij andere rassen. Met goede fokprogramma's kan het probleem aanzienlijk worden verminderd. Het is verstandig, voor er met een kat gefokt gaat worden, de kat te laten testen en een schriftelijke verklaring van de uitslag te vragen

 

 

 

Pneumonie longontsteking
 

 

PRA Progressieve Retina Atrofie
PRA, ook wel nachtblindheid genoemd, is een erfelijke oogafwijking, die zich uit d.m.v. verslechtering van het zicht. Het begint met in het donker nauwelijks of niets te zien en eindigt in algehele blindheid.

PRA tast de levensverwachting niet aan en lijkt niet gepaard te gaan met pijn. 

PRA komt o.a. voor bij mensen, honden en katten. Het is een recessief verervende afwijking die niet geslachtsgebonden is, d.w.z. dat zowel mannelijke - als vrouwelijke dieren het in gelijke mate kunnen erven en dat lijders een defect gen van zowel de vader als de moeder moeten erven om de verschijnselen van PRA te krijgen. Bij katten komt de afwijking vooral voor bij Somali's, Abessijnen, en wordt ook wel aangetroffen in andere rassen zoals de siamees, pers, ... en gewone huis- , tuin- en keuken katten.

Naast de recessieve vorm van PRA is er echter ook een dominante vorm, maar deze uit zich al op zeer jeugdige leeftijd en is zeer zeldzaam.

Men kan PRA testen doormiddel van een oogspiegeltest, maar nu zijn er ook DNA testen beschikbaar voor beide vormen van PRA

Voor de recessieve (CEP290) vorm, de rdAc mutatie, geldt:

  • VRIJ (N/N)- 
    Mooi, een dier dat geen PRA heeft of kan ontwikkelen....
  • DRAGER( N/rdAc) - 
    Een dier dat geen PRA heeft of kan ontwikkelen maar door die aanwezige factor voor PRA alleen te combineren met een VRIJ GETEST dier.  Nakomelingen kunnen dan vrij of drager zijn.
  • LIJDER (rdAc/rdAc) - 
    Een dier dat mogelijk (maar dus niet altijd!!) PRA zal ontwikkelen en dus absoluut ongeschikt is voor de fok!

  

Voor de dominante (CRX) vorm, de Rdy mutatie, geldt:

  • VRIJ (N/N)- 
    Mooi, een dier dat geen PRA heeft of kan ontwikkelen....
  • DRAGER (N/Rdy)- 
    Een dier dat één copy heeft van de Rdy mutatie en door de dominantie daarvan zelf PRA zal ontwikkelen en dit ook voor 50 % zal doorgeven aan zijn nakomelingen. In dit geval zijn dragers ook absoluut ongeschikt voor de fok.
  • LIJDER (Rdy/Rdy)- 
    Een dier dat PRA zal ontwikkelen en dus absoluut ongeschikt is voor de fok!

NOTA: 
Een kat kan ook door Taurine gebrek en een overdosis Enrofloxacine, een veel gebruikt breed-spectrum antibioticum, PRA ontwikkelen.  Echter is deze vorm van PRA wel te behandelen. Zodra het voedingstekort aangevuld wordt, of de behandeling met enrofloxacine gestopt wordt zal de aandoening verdwijnen.

 

  

PR. Premior

  

< Top >

 


Q

  

< Top >

 


R
Rabiës Hondsdolheid
Een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens.  Het virus komt met speeksel via een wondje in het lichaam en verspreidt zich langs zenuwbanen naar de hersenen, waarna uiteindelijk het dier sterft.
Recessief:

  
de kat vertoont een bepaalde eigenschap pas wanneer het door beide ouders wordt doorgegeven.  De eigenschap kan zich dus enkel openbaren als dat bepaalde gen dubbel aanwezig is.
Ros rood
Ruddy zie wildkleur
Rufisme
Rufisme is een term die de relatief grote variatie aan bruine pigmentatie bij katten weergeeft. De hoeveelheid rufisme beslist of een wildkleur een warme kleur heeft of een meer grijzige tint. Het beslist ook of een rode kat een warm, donkerrood zal zijn of vaal oranje. De variatie tussen deze twee extremen is oneindig. Daarom wordt dit kenmerk waarschijnlijk beïnvloed door vele andere genen (polygenetisch vererfd), en waaraan vele genen kleine positieve of negatieve effecten toevoegen.

  

< Top >

 


S
scarabee-patroon

  
Vlek op het voorhoofd in de vorm van de letter M.  Bij sommige rassen is deze vlek echter iets complexer en vormt precies een oude Egyptische scarabee (mestkever).
schildpad zie tortie
schildpad met wit
heeft in tegenstelling tot de schildpad, duidelijke, van elkaar gescheiden grote kleurvelden.  Dit komt omdat het wit de 2 kleurvelden samenduwt.
Show ga naar showverklaringen
Spenen afwennen van de moedermelk
Spotted zie gevlekt
Stress-staart De staart is helemaal gezond, geen knikstaart of andere afwijking. Maar zodra er een situatie ontstaat waarbij de kat in de stress raakt, gaat de staart een vreemde houding aannemen, zodat het lijkt alsof er een afwijking in de staart zit. En zodra deze situatie weg is, is de staart weer in een normale houding.

Suprelorin
Suprelorin is een implantaat (een 'staafje' ) dat wordt gebruikt om bepaalde dieren tijdelijk onvruchtbaar te maken. Het wordt onderhuids aangebracht, op dezelfde manier als een identificatiechip.

  

< Top >

 


T
Taankleur
Komt voor bij zilvers, delen van de vacht die in plaats van zilverwit bruinachtig zijn.
  

 

Tabby

 
vachttekening die tot uiting komt bij aanwezigheid van het dominant verervende agoutigen.  Deze katten hebben de typische 'M' op het voorhoofd, er zijn 4 patronen ticked, gestreept, gevlekt en gemarmerd
  

  

Ticked of Ticking



 
Kenmerk van de Somali en Abessiijn: 

Elk haar op hun lichaam heeft 2-3 banden van een donkere kleur, in contrast met lichter gekleurde banden.  Vererft dominant (TA-gen) over de overige tabbypatronen
.
  
Tortie

  

  
Tortie is een afkorting van tortoiseshell en dat is engels voor schildpaddenschild.  Is zo genoemd omdat de vacht van deze katten er een beetje op lijkt.  De vacht is gemêleerd en bestaat altijd uit 2 hoofdkleuren (geen wit).  Omdat rood en crème altijd een tabbytekening tonen, lijkt het wel of ze meer kleuren hebben.
   
Transponder zie chip
Turncoat Een Turncoat, ook wel fevercoat genoemd wordt vaak veroorzaakt door een bacterie.  Sommige katten worden geboren als zijnde omgekeerde silvers.  Dit wordt dan vaak een Turncoat genoemd, het 'silver' verdwijnt in de loop van de tijd en de oorspronkelijke kleur ontstaat. Dit is een gevolg van een bacterie in de baarmoeder ( let wel hoeft geen baarmoeder ontsteking te zijn)
De kat hoeft geen eens koorts te hebben gehad, wel is er altijd sprake van een bacterie
, dat ze ziek zijn geweest en mogelijk AB hebben gekregen
Een kat met fevercoat of Turncoat is gewoon even gezond of kwetsbaar als een normaal kitten, li
gt eraan hoe je het bekijkt.
Fever of Turncoat is NIET rasgebonden

  

< Top >

 


U
Uitzwaaien of Uitslaan Als een kitten vruchtwater heeft binnengekregen dan kan men het kitten uitzwaaien, ook kan men deze tactiek gebruiken wanneer een kitten zich heeft verslikt onder het voeden. Als het zich heeft verslikt heeft in poedermelk kunnen er helaas wel deeltjes poeder achterblijven, wat als resultaat longontsteking kan hebben, maar indien niet kan het een leven redden.
Je mag wel niet te hard zwaaien want dan kunnen de longetjes dichtslaan.

  

< Top >

 


V
Variant:
Een Abessijn die onzichtbaar het gen voor langhaar draagt.  Omdat zij het gen voor langhaar dragen, mag een variant enkel voor de somalifok gebruikt worden. Daarom worden ze ook wel eens somali variant genoemd.  Voor meer informatie, klik hier.
Verdunning:  Lichtere uitvoering van een kleur.b.v: de verdunning van wildkleur is blauw
Vererving kleuren Klik op deze link om een volledig overzicht te krijgen.
Bij zilvers heb je dan nog de zuivere zilver (met een zuivere zilver als ouder kan je geen non silvers [wildkleur, sorrel, ...] krijgen., met een niet fokzuivere zilver [een zilver die non silver draagt], kan je dit wel)
   
Verslikpneunomie Longontsteking veroorzaakt door verslikking

  

< Top >

 


W

  

< Top >

 


X

  

< Top >

 


Y

  

< Top >

 


Z

  

< Top >

 

 



  

Show verklaringen


  

Keurmeester

Bevoegde beoordelaar van katten op kattenshows.
De beoordeling, (kwalificatie en classificatie) geschiedt op basis van de beschrijving van het ras.
  
Keuren


Het keuren van katten gebeurt volgens een internationaal erkende standaard waarin de kenmerken voor het ras beschreven staan, samen met de beoordelingscriteria. De huiskatten worden gekeurd op hun uiterlijk, conditie en verzorging.  Zie ook hier: http://www.nokk.nl/
  
Keurrapport
Het keurrapport is het enige officiële bewijs van de kwalificatie die door de keurmeester aan de kat is toegekend.
  
De keurmeester kan volgende kwalificaties toekennen:
G Goed
geen tentoonstellingsdier en niet geschikt voor de fok
ZG Zeer Goed
De kat is niet geschikt voor de show, maar kan mits een goede partnerkeuze geschikt zijn voor de fok.
U Uitmuntend
Tentoonstellingskat en geschikt voor de fok.
In alle klassen is "Uitmuntend" de hoogste kwalificatie die behaald kan worden. Deze kan naargelang van het aantal mededingers nog onderverdeeld worden in U1,U2,U3.... Mochten er meer katten in een bepaalde klasse voorgebracht worden en zij zijn uitmuntend bevonden, dan krijgen zij de kwalificatie U. Als de kat ouder dan 9 maanden is en "U1" behaald kan hij of zij een titel behalen.

  

 

Titels, e.d.

CAPIB

Klasse

 

Certificaat

 

Verklaring

 

Nestklasse


  

In deze klasse mogen nesten ingeschreven worden van minimaal 3 kittens.  Uit deze nesten wordt het beste nest uit de betreffende categorie gekozen.
  

BABYKLASSE

  

Zit er in het nest een uitzonderlijk mooi kitten tussen 
10 weken en 3 maanden, dan kan het in Babyklasse.
  

Kittenklasse

  

U1 of CACP

Vanaf de leeftijd van 3 tot 6 maanden gaan de katjes in de Kittenklasse. 
  

Jeugdklasse

   

U1 of CACJ

Vanaf de leeftijd van 6 tot 9 - 10 maanden gaan de katjes in de Jeugdklasse.
  

open klasse

  

CAC

  

Een kat die 3 CAC's heeft behaald bij 3 verschillende keurmeesters , heeft recht op de titel Kampioen (CH.)
  

Castraten Klasse
  

CAP

  

Een castraat die 3 CAP's heeft behaald bij 3 verschillende keurmeesters, heeft recht op de titel Premior (PR.)
  

kampioens-
klasse



  

CACIB



  

Een kat die 3 CACIB's heeft behaald in minstens 
2 verschillende landen en van minstens 2 verschillende keurmeesters, heeft recht op de titel Internationaal Kampioen (INT.CH.)
  

premioren-
klasse



  

CAPIB

  

Een castraat die 3 CAPIB's heeft behaald in minstens 
2 verschillende landen en van minstens 2 verschillende keurmeesters, heeft recht op de titel Internationaal Premior (INT.P.)

Internationaal
kampioens-
klasse


  

CAGCI



  

Een kat die 3 CAGCI's heeft behaald in minstens 
2 verschillende landen bij 3 verschillende keurmeesters, heeft recht op de titel Groot Internationaal Kampioen 
(GR. INT. CH. )
  

internationaal
premioren
klasse


  

CAGPI



  

Een castraat die 3 CAGPI's heeft behaald in minstens 
2 verschillende landen bij 3 verschillende keurmeesters, heeft recht op de titel Groot Internationaal Prémior 
(GR. INT. PR.)
  

Groot
Internationaal
kampioens-
klasse

  

CACE
  


  

Een kat die 3 CACE's in 3 verschillende landen bij 
3 verschillende keurmeesters heeft behaald, heeft recht op de titel Europees Kampioen (EUR. CH.)

  

groot
internationaal
premioren
klasse

  

CAPE



  

Een castraat die 3 CAPE's in 3 verschillende landen bij 
3 verschillende keurmeesters heeft behaald, heeft recht op de titel Europees Premior (EUR. PR.)

  

europees
kampioens-
klasse

  

CAGCE


  

Een kat die 4 CAGCE's in 4 verschillende landen bij 
4 verschillende keurmeesters heeft behaald, heeft recht op de titel Groot Europees Kampioen (GR.EUR. CH.)
  

Europees
premioren
klasse

  

CAGPE


  

Een castraat die 4 CAGPE's in 4 verschillende landen bij 
4 verschillende keurmeesters heeft behaald, heeft recht op de titel Groot Europees Premior (GR.EUR. PR.)
  

groot
europees
kampioens-
klasse

  

CACM



  

Een kat die 3 CACM's heeft behaald bij 3 verschillende keurmeesters, in 3 verschillende landen waarvan één in een ander continent, heeft recht op de titel 
World Champion (World Ch.) 
  

groot
europees
premioren-
klasse

  

CAPM



  

Een kat die 3 CAPM's heeft behaald bij 3 verschillende keurmeesters, in 3 verschillende landen waarvan één in een ander continent, heeft recht op de titel World Premior (World Pr.)
  

EREKLASSE


  

 

Vanaf de kat de titel van Groot Europees Kampioen/Premior behaald heeft, kan ze ingeschreven worden in de Ereklasse. De hoogste vermelding is U1, met eventueel de prijs Beste Ereklasse Korthaar, Halflanghaar of Langhaar.
  

Determinatie Klasse

  

De katten in deze klasse worden vóór de eigenlijke keuring door minimaal twee keurmeesters beoordeeld om te bepalen tot welke kleur of variëteit ze behoren. Na deze determinatie worden de katten gekeurd in de klasse waarin ze thuishoren. 

Buiten Mededinging




 

 

Katten ingeschreven in deze klasse mogen wel in de tentoonstellingsruimte, maar worden niet gekeurd (en dingen dus ook niet mee naar titels en prijzen). Heb je een kitten dat beschikbaar is, maar niet geschikt is voor show, of een kat, niet geschikt voor show of onhandelbaar op de keurtafel, maar dat je niet graag thuislaat, kan het in deze klasse. 

Vachtklasse

   Korthaar, Halflanghaar en Langhaar

LET OP !!
Wordt uw kat halverwege het behalen van titels gecastreerd of gesteriliseerd, dan begint hij of zij opnieuw vanaf de Kastratenklasse. Een katje dat bijvoorbeeld Europees Kampioen is en geholpen wordt, gaat dus niet naar de Europees Premiorenklasse (CAGPE) maar naar de Kastratenklasse (CAP).

< Top >

  

Prijzen

In de Nest- , baby- en ereklasse wordt de Beste Korthaar, Halflanghaar of Langhaar gekozen.
In de huiskattenklasse wordt aan het katje met de vermelding U1 de prijs Beste Huiskat toegekend.
  

Voor de katten in de andere klassen (uitgezonderd Buiten Mededinging) zijn er de volgende prijzen voorzien:

BIV Best In Variëteit 
Deze prijs kan toegekend worden aan 1 van de katten van hetzelfde ras, dezelfde vachtkleur en eventueel geslacht, mits er minimaal 3 exemplaren aanwezig zijn, wordt soms ook Best in Color (BIC) genoemd
  
Speciale prijs Katten waarvan te weinig exemplaren aanwezig zijn om Best in Variëteit te kunnen halen, maar toch zo uitzonderlijk zijn dat het zonde zou zijn ze zonder prijs naar huis te laten gaan, kunnen een Speciale Prijs toegekend krijgen.
Soms stellen exposanten ook een beker ter beschikking voor een bepaalde soort kat (b.v. voor de Beste wildkleur somali). Afhankelijk van het oordeel van de Keurmeester wordt dan deze prijs ook op het podium uitgereikt. 
  
BID Best in Division
Beste kat op een wat grotere kattenshow binnen een Variëteitengroep (bijvoorbeeld: alle kleuren bij de abessijn tezamen).
Deze prijs wordt meestal gegeven door één of meerdere keurmeesters (die bevoegd zijn voor die groep).  De dieren met BID komen in aanmerking met een verkiezing onderling voor de prijs BOB.
     
V.B.I.S  Voordracht Best in Show (nominatie) 
Als een Keurmeester alle aan hem toegewezen katten gekeurd heeft, begint hij aan het samenstellen van zijn lijst met Voordrachten voor Best in Show.
Uit de door hem gekeurde katten draagt hij/zij per vachtklasse - ongeacht het ras - zijn beste exemplaren in de volgende categorieën voor:
Kittenklasse Katers, Kittenklasse Poezen 3-6, Jeugdklasse Katers, Jeugdklasse Poezen, Katers, Poezen, Kastraat Katers en Gesteriliseerde Poezen.
Deze katten krijgen in ieder geval al de vermelding VBIS op het keurrapport.
  
BIS Best In Show
Alle katten per vachtklasse die door de Keurmeesters voorgedragen zijn voor Best in Show worden opgehaald en aan de verschillende Keurmeesters gepresenteerd. Uit b.v. alle voordrachten van de Jeugdklasse Katers kiezen de Keurmeesters dan 1 exemplaar welke Best in Show wordt. Het katje dat Best in Show geworden is, komt later op het podium voor een prijs en krijgt de vermelding BIS op het keurrapport.
     
BOB Best of Best
Als uiteindelijk in een vachtklasse alle Best in Shows verkozen zijn worden deze opnieuw aan de Keurmeesters gepresenteerd. Hieruit wordt 1 beste exemplaar gekozen welke Best of Best wordt. Op het podium krijgt deze kat nog een extra prijs en de vermelding BOB komt op het keurrapport.
     
BOA Best over All
Eenmaal de Best of Bests bekent zijn, kiest 1 van de Keurmeesters uit deze dieren de allerbeste. Deze kat is verkozen tot de mooiste kat van de tentoonstelling. Hij of zij verlaat het podium met nog extra prijzen en krijgt (als er nog plaats is op het keurrapport) de vermelding Best Over All op het keurrapport.  Wordt ook wel Best General genoemd




< Top >