Rasinfo Somali - Abessijn


Geschiedenis - Uiterlijk - Karakter

Geschiedenis

De Abessijn

Abessijnen worden beschouwd als één van de oudste kattenrassen, al is het verleden daarin nog erg onzeker.  Men hoort wel eens dat de Abessijn afstamt van de katten uit het Oude Egypte.  De gelijkenis tussen de hedendaagse Abessijn en de gemummificeerde katten die bij opgravingen in Gizeh aan het licht zijn gekomen, is dan ook treffend.  Ook de vele afbeeldingen en beelden van katten uit het oude Egypte zouden veel overeenkomsten vertonen met de abessijn.  De naam abessijn is dan ook afgeleid van Abessinnië (Ethiopië) - en de naam somali van Somalië het buurland van Abessinië.

Zula, lithographieDe Heer Robert Napier leidde een militaire expeditie die van Abessinië (Ethiopië) aan het Verenigd Koninkrijk in 1868 terugkeerde. Aan boord van het schip was Mevr. Barret-Lennard (de Kapiteins vrouw) , zij bracht haar eigen oorlogstrofee mee terug naar huis, een kat, die Zula genoemd werd. Mevr. Barret-Lennard slaagde erin om deze extreem verlegen wilde kat, met veel geduld en liefde te temmen. Het is niet geweten of zij ooit kittens van Zula heeft gehad en het enige bewijs van bestaan van Zula was een steendruk van 1877 en die heeft niet veel vergelijkbaarheid met de Abessijn  van vandaag.   Er wordt gezegd dat er rond die tijd Britse zeelieden katten van abessinië naar Engeland brachten. Deze katten paarden met de Engelse huiskatten en verklaard de ticked katten die in die tijd werden gesignaleerd.  

Echter kan de oorsprong van de abessijn ook aan de kust van de Indische Oceaan en de delen van Zuidoost-Azië liggen. In deze streken komen namelijk veel katten voor met een agoutivacht (ticking)

Ook is er het feit dat het  Zoölogisch Museum in Leiden (Nederland) een opgezette kat in hun bezit heeft die veel gelijkenis heeft met de Abessijn.  Deze opgezette abessijn draagt de titel: "Patrie, domestica India".

In 1877 werd het ras reeds omschreven in het boek 'Cats, their points and classifications'.  Maar de abessijn werd pas in 1882 erkend, één van de eerste abessijnen die geregistreerd werden, waren Sedgemere Bottle (geboren 1892) en Sedgemere Peaty (geboren 1894). Zij waren eigendom van Sam Woodiweiss.  Zijn zoon Sydney zette het werk van zijn vader voort met de cattery Woodrooffe.  Een kater uit deze cattery, Aluminium genaamd (geboren in 1905) werd gepaard aan Fancy Fee (geboren in 1903).  De eerste katten die geëxporteerd werden buiten Groot-Brittannië waren Aluminium II (een zoon van hen), en de poes Salt.  Ze werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten.  In 1929 richtte Sydney Woodiweiss de Abyssinian Cat Club op.  Namen zoals Aluminium, Quicksilver en Silver Memelik geven aan dat veel van de eerste aby's zilverkleurig waren. Maar de fokkers verkozen het warme wildkleur en stopten met het fokken van zilverkleuren. 

Daarna begon de abessijnenpopulatie te groeien , maar de beide wereldoorlogen en een catastrofale uitbraak van kattenleukemie zorgden ervoor dat er maar weinig katten van dit ras overbleven. Dankzij de hulp van Amerikaanse fokkers begon de populatie Abessijnen stilaan weer te groeien, er bestaan nu ook heel wat kleurvariëteiten.

 

De Somali

Het Somali verhaal begint met een klein langhaar poesje George genaamd, hij was in 1967 geboren uit twee abessijn-ouders. Zijn fokker, Charlotte Lohmeyer gaf hem weg toen hij amper vijf weken oud was, omdat hij geen goede Abessijn was. De eigenaar van de vader van George, Evelyn Mague vond dit vreselijk en haalde hem uit het reddingcenter. Evelyn besefte dat er ook meerdere langharige abessijnen konden ontstaan en besloot om een fokprogramma op te starten. Vanaf dat moment begonnen stilaan de somali's te ontstaan. 

 

In 1972 stichtte Evelyn de Somali Kat Club van Amerika en uiteindelijk na een 7 jarige campagne werd de somali herkend als een echt ras. Rond de jaren 70 - 80 werden de eerste somali's vanuit Amerika naar Europa geïmporteerd

 

Na veel onderzoek naar de herkomst van de somali kwam men steeds terug op dezelfde naam, namelijk de kater Raby Chuffa of Selene, geboren in 1952 te Engeland, die later geëxporteerd werd naar Amerika.

 

Het halflanghaar gen wordt tot op de dag van vandaag streng afgehouden van de  Abessijnen genen poel.  Het halflanghaar gen vererft immers recessief ten opzichte van korthaar en kunnen generaties lang mee verhuizen.  Pas als 2 dragers bij elkaar worden gebracht, is er kans op een langharig kitten.  Abessijnen die het langhaargen bij zich dragen, noemt men varianten.  Hoewel zij ieder hun eigen wegen gegaan zijn, kennen de Somalis en Abessijnen de zelfde oorsprongen.  

   

< Top >


  

Uiterlijk SomAby wil zeggen Som (somali) - Aby (abessijn)

De SomAby is een kleurrijke kat met een prachtige ticked vacht, ze zijn middelgroot en hebben een Koninklijke statige verschijning.  Het is belangrijk dat de SomAby in balans is.

De kop is overwegend rond en wigvormig zonder platte oppervlakten.  De neusrug vertoont een lichte welving en de kin is stevig.  De oren zijn alert, groot, wijd en gematigd scherp.  De ogen zijn amandelvormig, groot en expressief. Kleine oorpluimpjes op de oortoppen zijn gewenst. Een fijne donkere lijn, die tot aan de ooghoeken loopt, wordt omringd door een licht gekleurde oppervlakte, dit accentueert de ogen. Hierdoor lijkt het alsof ze eyeliner aanhebben.  De kleur van de ogen kan amber, hazelnoot ofwel groen zijn.  

Alana met papa AramisHet lichaam is middelmatig lang, soepel, bevallig, met goed ontwikkeld spierstelsel maar niet grof. Het is middelmatig in structuur en mag niet te slank gevormd zijn.   De somaby heeft een fijn gebeente en staat goed op de grond, al geven ze soms de indruk op de tippen te lopen.  De somaby is een evenwichtige kat, die de totaalindruk geeft van waakzaamheid, intelligentie en een grote deugniet.

Al lijkt de vacht misschien grof, ze is extreem zacht, zijdeachtig, fijn in textuur, veerkrachtig en dicht bij aanraking.  De abessijn is kortharig en heeft een vrij lange staart die breed is aan de basis en geleidelijk smaller toeloopt. De somali heeft algemeen langer haar over de borst (de "kraag") en op hun achterkwartieren (de "broek").  Hun staarten zijn vol en borstelig, bijna zoals dat van een vos.  Na sterilisatie / castratie wordt de vacht meestal ook een stuk voller.

De kleur van een somaby is belangrijk en moet warm en stralend zijn.  Somaby's hebben een scarabee-teken op hun voorhoofd.  De ticking, die opvallend en gelijkmatig moet zijn, is donkerder dan de grondkleur en geeft de indruk van een glanzende glinsterende vacht.  Langs de rug veroorzaakt de ticking gewoonlijk een donkerdere glans en gaat door tot aan de top van zijn staart, het lijkt wel een streep.  Dit geeft de kat een exotisch wild uiterlijk. Elk haar op hun lichaam heeft banden van een donkere kleur, in contrast met lichter gekleurde banden . Voorkeur wordt gegeven aan katten die vrij van tabby tekeningen op de borst en benen zijn. De tabby tekeningen zouden enkel op het gezicht en staart aanwezig moeten zijn. De Gezichtstekeningen moeten donker en duidelijk zijn. Ze hebben een witte kleur rond hun mond en onder hun kin, op andere delen van hun lichaam mag geen wit aanwezig zijn. De ondervacht is zuiver. 

Kleurfouten zijn: een wit medaillonnetje, streping op de poten, gesloten halsbandringen rond de nek of ringen op de staart, een koude kleur of grijze ondervacht

Als een Abessijn-Somali kitten geboren wordt heeft het nog geen ticking. Bij een abessijn kitten ontwikkeld de ticking zich vanaf een leeftijd van 6 weken.  Bij een somali ontwikkelt dit zich in de loop der tijd net als de kleur.   Poezen zijn kleiner dan katers.

Of ze dikker worden na castratie hangt af of de kat hiervoor aanleg heeft en de karakteraard van het beestje.

 

WILDKLEUR

de vacht is roodbruin en de ticking is zwart.  De laarsjes zijn eveneens zwartDe neusspiegel is steenrood met een zwarte omranding.

BLAUW
(verdunning van wildkleur) 

De vacht is beige met staalblauwe ticking.
Het roze neusje is staalblauw omrand met blauwe laarsjes.

SORREL

De vacht is warm abrikoos met een roodbruine ticking. De laarsjes zijn zalmroze.  De neusspiegel is roze met roodbruin omrand.

FAWN
(verdunning van sorrel)

De vacht is licht beige met zandkleur ticking.
Ze hebben een licht zalmrose omrand neusje met zalmroze laarsjes.

CHOCOLATE

De vacht is warm donker abrikoos met chocolate ticking, roosbruine laarsjes en - omrand neusje..

LILAC
(verdunning van chocolate) 

De vacht is lichtbeige met een lilac ticking.
neusje: roze, lilac omrand en oud-roze laarsjes.

ROOD

De vacht is warm oranjerood met een dieprode ticking.
neusje en voetzooltjes: roze

CRèME
(verdunning van rood)

licht crème met een crème ticking
neusje en voetzooltjes: roze

Tortie (links wildkleurtortie)

De Wildkleur Tortie, Sorrel Tortie, Chocolate Tortie zijn gemengd met rood.
De Blauw Tortie, Fawn Tortie, Lilac Tortie zijn gemengd met crème

 

ZILVER

Zwart Zilver
(De zilver variëteit van wildkleur)

De vacht is zilver wit met een zwarte ticking.  Ze hebben een zwart omrand neusje met zwarte laarsjes.

Blauw Zilver:
(De zilver variëteit van blauw)

De vacht is zilver wit met een staalblauwe ticking.

Sorrel Zilver
(De zilver variëteit van sorrel)

De vacht is zilver wit met roodbruine kleur ticking. 

Fawn Zilver:
(De zilver variëteit van fawn)

De vacht is zilver wit met zand kleur ticking.

Chocolate Zilver:
(De zilver variëteit van chocolate)

De vacht is zilver wit met puur chocolade ticking. 

Lilac-zilver:
(De zilver variëteit van lilac)

De vacht is zilver wit met lilac ticking.

Rood-zilver:
(De zilver variëteit van rood)

De vacht is zilver wit met rode ticking

Crème-zilver:
(De zilver variëteit van crème)

De vacht is zilver wit met crème ticking

Tortie zilver:(links blauw tortie zilver)
(De zilver variëteit van Tortie)

Zie tortie

< Top >

 

 

  

Karakter

We vinden het erg belangrijk dat u dit stukje doorleest, want de SomAby is dan wel een prachtige kat om te zien, maar zowel u als uw andere huisdieren moeten met het karakter van de SomAby kunnen leven.
Eerst en vooral elke kat is uniek, dus verschillen in karakter kunnen altijd voorkomen.
bv. : Alana is erg actief, terwijl haar moeder Ninna liever veel slaapt. 
Bij elk van onze katten staat er op hun pagina een beschrijving bij van hoe ze zijn.

SomAby's hebben veel behoefte aan individuele aandacht en gezelschap.  Zelfs als je het te druk hebt met andere zaken, zal de SomAby proberen zijn eigenaren of medehuisdieren tot een spelletje of knuffelbeurt te verleiden en dit zal hij niet snel opgeven.  Ze willen overal bij betrokken worden en lopen je dan ook vaak als een hondje achterna.  

Als ze willen knuffelen geven ze dit zelf aan, ze vlijden zich dan dicht tegen je aan of gaan op je schoot zitten, sommige vragen er ook echt naar met een paar miauwtjes. Hierbij zitten ze meestal niet stil, je wordt getrakteerd met vele kopjes, gekneed en soms ook likjes of liefdesbeetjes.  Sommige katten willen ook graag bemoederd worden door een soortgenoot of doen zelf aan verzorging.  Ook je haar is bij veel Somaby's populair, vooral als er gel in zit, kan je je aan een stevige wasbeurt verwachten.  

Naast het aanhankelijke zijn Somaby's ontzettend speels, actief en ontdeugend. Hierbij zijn ze best eigenzinnig, ze hebben grote oren, maar luisteren daar hebben ze toch moeilijkheden mee.  Het zijn ook kleine diefjes, het gebeurt regelmatig dat we onze pen opeens kwijt zijn, ze met je broodje of beleg zijn gaan lopen, ...  Ook oorstokjes en ondergoed wordt graag voor onze neus weggekaapt zodat wij er achterna kunnen lopen, de kleine deugnieten.  De meeste Somaby's vinden dan ook bijna alles interessant en kunnen overal wel mee spelen.   Vooral bewegende beelden, pluimstokken, pingpongballetjes en verschillende speelgoedmuisjes zijn populair.  

Ze spelen graag samen en als ze in een speelse bui zijn, zijn ze erg snel en actief, hierbij kan er af en toe wel iets sneuvelen.  Ze houden ook van hoogtes, en vinden het een sport om overal bij te kunnen komen, ze proberen er dan naar te klimmen of springen.  Breekbare dingen kan je dus beter op een voor hen onbereikbare plaats zetten.  Ook planten mogen vaak het onderspit delven.  Ook als je aan het eten of snoepen bent dan is er altijd wel een Somaby in de buurt.

Somaby's zijn intelligent, sommige kunnen apporteren, anderen kunnen de deur openen door naar de klink te springen of aan de zijkant te trekken met hun pootjes.  Ze zijn gek van stromend water, dus als je een drukkraan hebt, is het goed mogelijk dat ze hem met de tijd leren aanzetten.  Ze zijn erg nieuwsgierig, alles wat nieuw is, wordt direct helemaal besnuffeld, overal willen ze in of onder kruipen.  

Over het algemeen is de SomAby ook een grote kindervriend.
Kinderen geven vaak veel aandacht aan hen en dat is iets wat vooral jonge dieren erg van kunnen genieten.

Hoe het met andere huisdieren gaat, hangt af van het karakter van die huisdieren.  Ze moeten kunnen verdragen dat de SomAby veel met hen wilt spelen of knuffelen.  Voor katten die wat op zichzelf zijn, raden wij geen somali aan. Vooral het eerste jaar als ze gaan puberen hebben ze erg veel aandacht nodig, na deze periode en castratie worden ze meestal wel rustiger.  Maar het is toch een periode die men moet doorkomen.  Het is ook belangrijk dat er genoeg ruimte beschikbaar is voor een actief kitten zoals de somaby.

Verschillen tussen abessijn en somali
De abessijn is meestal wat drukker dan de somali, al varieert dit van kat tot kat, want Precious is de actiefste hier en dat is een somali ;-). 

Verschillen tussen katers en poezen
Dit variëert ook van kat tot kat, over het algemeen zijn poezen iets rustiger dan katers, maar ook wat meer kattig.
Katers zijn een stuk heviger in alles wat ze doen ;-)

 

Hieronder 25 foto's van typische gedragingen van de Somaby die kunnen plaatsvinden.

         

 

< Top >

 

Klik hier om naar een verklarende woordenlijst i.v.m. dit ras, showgebeuren, e.d. te gaan.


©2004 - 2014 Marina Van den Dries. All rights reserved.
© Art by Karl Bang